Robotii sunt altruisti

Cu totii stim care sunt puterile si avantajele unor roboti: nu obosesc, nu pun intrebari stupide si executa ce sunt programati sa faca. Nu pot sa simta, sa empatizeze, si, cel mai tragic dintre toate, nu pot sa iubeasca. Asa avem de gand sa-i invingem cand inevitabila apocalipsa a robotilor va incepe, nu? Pur si simplu nu poti sa creezi un suflet sau o minte empatica?

Doar ca se pare ca poti. Oamenii de stiinta elvetieni au realizat un experiment cu roboti in care masinariile au avut simpla misiune de a aduna discuri care reprezentau mancaruri. La sfarsit, indivizilor care strangeau cea mai multa „mancare” li se permitea sa se „reproduca” (reproducere insemnand ca instructiunile lor erau combinate si copiate in urmatoarea generatie de roboti). Acum, daca esti un robot elvetian programat inexplicabil sa simta foametea, ai doua optiuni: cand mergi sa cauti resurse, poti sa alegi sa aduni ceea ce gasesti (comportament egoist) sau sa imparti cu restul grupului (comportament altruist).

Avand aceeasi dilema, Mama Natura a inventat adesea moduri noi si oribile de a comite omoruri (veninul, atacul in haita etc, camuflajul etc). Dar, surprinzator, robotii au invatat sa coopereze si sa imparta resursele, deci asigurand o sansa mai mare de procreare pentru toti, in ciuda faptului ca aceasta decizie le reducea sansele individuale de reproducere. Inteligenta artificiala primita a pus binele general deasupra programarii personale, prin aceasta decizie, aratand ca masinile sunt capabile de altruism – una dintre cele mai complexe si rare trasaturi din societatea moderna.

Pana si noi oamenii – creaturile care am definit conceptul de „altruism” – am calca o batranica in picioare pentru ultimul burrito la ora pranzului. Robotii astia sunt practic sfinti pe langa noi.

Adaugă la favorite legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *