Revolutia haitiana

In august 1791, 456.000 de sclavi din colonia franceza Saint Domingue (acum Haiti) au reusit cu succes sa-i inlature pe cei 30.000 de albi din zona. Evident, Napoleon Bonaparte l-a trimis pe cumnatul sau, Charles Leclerc intr-o expeditie de forta pentru a-i pune pe sclavi inapoi la munca. Totusi, doua treimi din expeditie, inclusiv Leclerc, au cazut prada febrei galbene si puterii militare ale lui Toussaint L’Ouverture. Pe 28 noiembrie 1803, francezii s-au predat si Haiti a fost declarata republica: a doua din emisfera Vestica.

Revolutia din Haiti nu a schimbat doar lumea drepturilor omului si a dat un imbold democratiei in America de Nord, ci l-a fortat pe Napoleon sa vanda teritoriul Louisiana catre America, disparand ideea de „Statele Unite ale lui Napoleon”.

Pentru a intelege strategia de infiltrare in America de Nord, avem nevoie de cateva informatii de fundal. In 1697, Haiti era denumit Saint – Domingue si reprezenta o treime din insula Hispaniola. Francezii detineau Saint – Dominque, iar Spania detinea restul, o proto – Republica Dominicana.

O suta de ani mai tarziu, Franta nu detinea doar aceasta particica de rai din Caraibe langa coasta Cubei; aceasta mai detinea 2144.510km² in interiorul continentului nord american.

Nu ne putem astepta de la un tip ca Napoleon Bonaparte sa se uita la o astfel de harta si sa nu observe un intreg continent care asteapta sa fie cucerit. Trimitand trupe franceze pentru a reimplementa sclavia pe Saint – Dominigue era doar prima parte a planului, care, din fericire, nu a functionat. Daca ar fi reusit, totusi, faza a doua ar fi fost sa transfere armata franceza catre New Orleans, iar faza a treia insemna sa stabileasca insula ca exportator important de zahar si cafea, Louisiana oferind alimente, lemn si sprijin militar. Pentru asta, francezii ar fi trebuit sa colonizeze Louisiana, desgiru. Si daca crezi ca cineva in toate mintile avea incredere sa-l lase pe Napoleon cu un picior in Americi, te inseli amarnic. Insusi Thomas Jefferson se temea ca acesta va ataca America, dar numai dupa ce-a exploatat tot aurul din Mexic si Peru.

Acest lucru nu s-a mai intamplat, multumita febrei galbene si generalului L’Ouverture. Din momentul in care Napoleon a pierdut Haiti, nu a mai avut stimulentul financiar sa ajunga in Louisiana sau punctul strategic din Haiti din care sa porneasca sa cucereasca America. Asa ca a vandut-o Americii. Iar restul e le istorie.

 

Adaugă la favorite legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *