Copilul, mama si comportamentele problema – cum le gestionam, ce e de facut

Copilul meu musca, tipa, nu ma asculta, nu este cuminte – cate dintre mame nu se regasesc in acest scenariu? Problema ar putea fi una de mentalitate, de comportament problema atat la mama, cat si la copil. Oricum ar fi, specialisti exista, trebuie doar sa cerem ajutor. Aici ne referim la sedintele de psihoterapie de familie.

Spun specialistii, este foarte important nu doar ce masura luam, pe termen lung, ci si reactia imediata la comportamente probleme. Exista inca in unele cazuri mentalitatea gresita conform careia mama este singura responsabila de educatia copilului, tatal este absent sau simplu observator. De aici, un lung sir de situatii pentru ca pe umerii unui singur parinte cade marea responsabilitate de a educa, primind uneori si reprosuri despre ce nu face bine. Copilul imprumuta desigur si de la tata comportamente, copiaza imediat si deci pana la a desconsidera pe mama poate fi doar un pas.

Cum gestionam comportamentele problema ale copilului?

Psihoterapeutii de la Psihart recomanda sedinte de terapie pentru intreaga familie sau de ce nu sedinte individuale. Sunt o cale eficienta de a descoperi mai multe despre parenting, despre cum este mai bine sa reactionam si de ce, intelegem ca avem comportamente intiparite in rutina noastra si nu ne dam seama cat de mult afecteaza acestea. Este ca si cand am privi din afara situatia, daca se poate spune astfel.

Concret, iata ce poate face parintele pentru a gestiona situatiile in care copilul are un comportament inadecvat:

  • Reactiile pot incuraja. Daca arati uimire sau razi, copilul va intelege ca este bine sa continue.
  • Starea pozitiva conteaza foarte mult. Exista poate tendinta de a tipa si de a starni val de furie. Un copil ce va fi pedepsit nu inseamna ca este un copil educat, care a inteles ceva din ce s-a intamplat. Recomandarea este de a gasi solutii eficiente pentru a corecta comportamentele.
  • Schimbarea porneste de la cei mari. Nu poti cere copilului sa faca ceea ce tu insuti ca adult nu dai dovada ca faci. Schimbarea de comportament porneste in primul rand de la adulti.
  • Consecventa in ceea ce impui copilului, in consecintele aplicate ulterior.

Putini sunt cei care se gandesc de fapt ce se afla in spatele acestor comportamente: un copil care cere atentie. Sa nu uitam ca relatia intre copil si parinte trebuie cladita, cu rabdare, educatie cu blandete, respect de asemenea. Pentru ca din start isi asuma ca statutul de parinte implica supunere din partea copilului, relatia nu este de obicei una sanatoasa.

Afla mai multe despre subiect accesand si pagina psihart.ro.

Adaugă la favorite legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *