Prietenia este un dar omenesc, o legatura intre oameni care ne face sa fim mai buni, mai iertatori, mai intelegatori si mai putin axati doar pe noi, ci mai mult pe cei din jurul nostru, mai altruisti si mai rabdatori.
Asadar, aceasta relatie afectiva, de socializare intre doua persoane, este cea mai buna solutie pentru o viata fericita si implinita. Putem trai fara unele lucruri materiale, insa nu putem trai fara oamenii din jurul nostru, fara prieteni si familia care este mereu acolo alaturi de noi in majoritatea cazurilor.
Prietenia poate fi clasata in mai multe categorii, trei tipologii, categorii de prieteni fiind mai predominante si intalnite in viata de zi cu zi a tututor. Fiecare avem mai multi sau mai putini prieteni, insa cunoastem noi ce fel de prieteni ne sunt si de ce au devenit prieteni cu noi la un moment dat? Asadar, iata cele trei categorii de prieteni posibili ai unui om, intr-o viata:
Prietenia cu beneficii
Prietenii cu beneficii sunt acei oameni care sunt apropiati de tine prin prisma unor legaturi de afaceri, a unor legaturi fizice si doar atat sau doar pentru faptul ca au de profitat de pe urma ta de ceva anume. Dar acest tip de prieteni iti sunt asa atat pentru faptul ca ei au ceva de beneficiat de la tine, dar si pentru faptul ca tu ai ceva de invatat sau de obtinut de la ei. Asemenea tipuri de prieteni sunt partenerii de afaceri, colegii de munca si de clasa.
Prietenia de placere
Prietenii de placere sunt acei prieteni care stau in preajma ta si iti cauta compania pentru ca pur si simplu le aduce bucurie si placere psihica sau fizica. Amantii, cei care au aceleasi pasiuni, care impartasesc ceva in comun, ca pescuitul sau vanatoarea sunt exemple bune de prieteni din aceasta categorie.
Prietenia adevarata
Prietenii adevarati sau prietenii buni sau cei mai buni sunt acei prieteni care sunt practic o parte din tine, fara de care nu te-ai mai putea defini ca intreg. Aceste prietenii sunt bazate pe respect reciproc, pe admiratie si sustinere recirpoca, dar mai ales pe o puternic sentiment de iubire si daruire sufleteasca.