Pasteurizarea si totul despre ea

Pasteurizarea este o tehnica aplicata pentru a mari viata in raft a multor alimente, dar in special a bauturilor. Produsele lactate – lapte, unt, branzeturi – , sucurile, siropurile, bauturile alcoolice slabe (precum berea si vinul), chiar si apa este pasteurizata pentru a impiedica dezvoltarea bacteriilor si agentilor patogeni in aceste produse.
Procesul de incalzire a alimentelor pentru a le preveni stricarea este cunoscut omenirii de foarte mult timp. Motivul din spatele acestui procedeu a fost descoperit de Louis Pasteur, el a descoperit ca microorganismele precum bacteriile, drojdiile si mucegaiul sunt motivul degradarii alimentelor. El a determinat timpul si temperatura exacta necesara pentru omorarea acestor microorganisme din vin. A denumit procesul pasteurizare si apoi l-a patentat, in zilele noastre fiind utilizat pentru conservarea vinului, otetului, laptelui si a multor alte lichide.
Procesul de incalzire a vinului pentru a-i pastra proprietatile pentru mai mult timp a fost folosit de chinezi inca din anii 1100, iar in Japonia este documentat inca din anii 1500. Dupa cateva secole un om de stiinta italian a dovedit prin experimente ca in urma tratamentului terminc sunt omorate bacteriile, iar sigilarea ermetica previne reaparitia lor. Procesul de conservare prin fierbere si sigilare ermetica s-a dezvoltat ulterior, pentru ca Louis Pasteur sa definitiveze studiile acestea experimentand procesul prin urmarirea actiunii bacteriilor asupra vinului.
Bacteriile sunt organisme ce contin proteine, anume acizi grasi, apa, cromozomi, nutrienti si enzime, stricarea alimentelor fiind rezultatul proceselor metabolice provocate de acestea.
Procesul de pasteurizare implica incalzirea lichidelor la anumite temperaturi aflate in general sub pragul de fierbere, urmata apoi de o racire rapida. Racirea rapida este importanta deoarece bacteriile care nu au fost distruse in momentul incalzirii vor fi distruse prin etapa de racire. Incalzirea bauturilor si alimentelor duce la dizolvarea enzimelor secretate de bacterii, oprind functionarea acestora pentru a ajuta la conservarea si pastrarea in bune conditii. Tratamentul termic distruge invelisul celular al bacteriilor, forma proteinelor si acizilor grasi continuti de peretele celular se modifica si astfel acesta este subtiat. Celula astfel slabita plesneste, nemaiputand rezista acumularii de presiune coroborata cu slabirea peretelui celular – astfel sunt distruse bacteriile in acest proces. Sunt unele bacterii rezistente la caldura, acestea sunt mai greu de inlaturat, in cazul lor procedandu-se la congelare pentru a le mentine sub control.

Pasteurizarea este un important proces ce mareste durabilitatea alimentelor. Este o metoda eficienta de eliminare a bacteriilor din alimente, tinerea lor sub control si neafectate de degradare, pentru a putea fi consumate ulterior, in deplina siguranta.

Adaugă la favorite legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *