A atrage utilizatori pe site poate fi destul de greu, insa a-i pastra este cu mult mai dificil. Cand concepi designul site-ului este important sa iei in considerare toate acele aspecte ce pot fi frustrante pentru utilizatori si sa le eviti, sau macar sa le pastrezi la un minim absolut. Sa vedem in continuare o lista de cateva motive pentru care vizitatorii de pe site iti pleaca.
1. Reclamele. Pentru mine, cel putin, este foarte frustrant sa ajungi pe un site si sa fii sufocat de reclame. Imediat inchid site-ul si nici macar nu mai stau sa inchid anunturile. Chiar daca exista anunturi pe site, nu trebuie ca acestea sa fie primul lucru pe care il vede utilizatorul.
2. Structura proasta. Daca nu ai nici o logica in structura continutului, utilizatorul va deveni atat confuz cat si frustrat. Ierarhizeaza si prioritizeaza tot si in special fa cat mai vizibile informatiile de contact. Daca vizitatorul are intrebari suplimentare, trebuie sa poata cere lamuriri cat mai usor cu putinta.
3. Audio si video – utilizatorii si vizitatorii site-ului isi doresc sa aiba optiunea de a alege daca sa asculte sau sa vada ceva sau nu. Este foarte enervant cand intri pe un site si iti apare prima data un videoclip automat ce te impiedica sa accesezi informatia dorita.
4. Continut irelevant sau plictisitor – alaturi de structura defectuoasa, multiplica exponential sansele ca utilizatorul sa inchida site-ul imediat. Nu vede nici un scop, nici o activitate interesanta, nici o experienta de care sa beneficieze. Se recomanda un design minimalist, in care informatiile strict necesare sa fie prezentate intr-un mod user-friendly.
5. Verifica si corectitudinea gramaticala si semantica a informatiilor pe care le prezinti. De multe ori gasesc site-uri cu astfel de greseli si vreau sa spun ca imi scad increderea in informatiile prezentate.
6. Ultima actualizare – acum 2 ani. Cu siguranta nu e de dorit altceva. Lumea este in continua miscare, traim in secolul vitezei, si daca ultima postare de pe blog sau cel mai nou articol dateaza cu 2 ani in urma, scade increderea si creste automat bounce-rate-ul – total de nedorit.