Jocuri care creeaza dependenta

Suntem de cateva decenii in aceasta era a tehnologiei, si astfel majoritatea copiilor nascuti dupa 1990 nici nu stiu cum sa supravietuiasca fara toate gadgeturile prezente pe piata acum, fie ca sunt smartphone-uri, console de jocuri sau computere. Cel mai important poate fi considerat computerul, fiind singura sursa necesara unei persoane atat pentru divertisment, cat si pentru a se tine la curent cu noutatile si stirile. Pentru majoritatea, acest tip de dependenta nu prezinta motiv de ingrijorare; dependenta de jocuri, pe de alta parte, e o cu totul alta problema. E ok sa te joci dupa ce ti-ai terminat treburile, sa te relaxezi printr-un joc, insa devine o problema daca se exagereaza.

Pentru a te vindeca de aceasta dependenta de jocuri trebuie sa iti fie distrasa atentia de la ceea ce iti cauzeaza dependenta. Nu e un lucru rau sa fii gamer, devine problematic in momentul in care esti un gamer care nu mai stie sa faca altceva decat asta. Iata cateva sfaturi care te pot ajuta:

– tine evidenta timpului pe care il aloci jocurilor si asigura-te ca nu amana prea mult alte treburi pe care le ai de facut; in momentul in care ai realizat ca aveai ceva de facut si ai amanat, opreste-te si rezolva problema.
– aminteste-ti ca e doar un mod de recreere si trebuie tratat in consecinta. Nu ai responsabilitati in cadrul jocului. Nu trata jocul precum un proiect extrem de important. Poti sa te razbuni pe oponenti sau sa iti revii dupa o infrangere numai daca timpul alocat permite. Daca nu, amana toate acestea.
– fa-ti un obicei din a observa efectele fizice si mentale pe care le are jocul asupra ta. Aici intervine oboseala, o stare generala buna si lipsa oboselii ar fi de indicat. Timpul suplimentar alocat jocului are ca efect diminuare energiei si te poate face iritabil. Daca simti ca te-a afectat in acest fel, e timpul sa faci o schimbare.

Consecintele sunt diverse, pe langa faptul ca vei vedea ca e o pierdere de timp in majoritatea cazurilor, efectele care se mai pot face simtite sunt racirea relatiilor cu prietenii, familia, partenerii, pentru ca jocul te tine mult timp departe de societate. Spre deosebire de alte forme de abuz, jocurile nu afecteaza imediat corpul, ci te priveaza treptat de activitate fizica, o alimentatie corespunzatoare, in timp ce esti scufundat si absorbit total de acea structura repetitiva.

Lasa deoparte aceasta dependenta, in cel mai bun caz invata din acele jocuri sa crezi ca e ca un antrenament pentru viata reala; daca sunt lucruri urgente pe care le ai de facut, nu le amana din cauza jocului, singura modalitate este sa preiei controlul complet asupra ta si asupra vietii tale.

Adaugă la favorite legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *