Joburi ce le-ar putea prelua robotii in 2015

Mergand prin oras, adesea ma intreb daca unele joburi nu ar putea fi inlocuite de roboti. Industria automatizarilor si roboticii e in continua desvoltare si exista posibilitatea ca incepand cu 2015 si pentru urmatoarele decenii sa se faca simtita din ce in ce mai mult prezenta robotilor ca si colegi de munca, daca se poate spune asa. Iata cateva joburi pe care robotii sunt specializati deja, joburi pe care e posibil sa le poata prelua fara prea multe discutii.

Curatarea unei camere poate fi destul de problematica, insa inchipuiti-va ca ar trebui sa inlaturati chiar si cel mai minuscul germen. Se pare ca exista deja un robot care sa poata face asta, un robot ce foloseste raze ultraviolete pentru a inlatura bacteriile, mucegaiul si multe altele.

Chiar daca pare ciudat, intr-o scoala din Connecticut copiii cu dizabilitati gasesc ca este mai usor sa interactioneze cu roboti umanoizi decat cu profesorii si instructorii oameni. Robotul NAO produs de o companie frantuzeasca este realizat exact in acest scop – educational. Nu poate inlocui inca in totalitate un profesor, insa se pare ca se descurca bine in rolul de asistent.

Receptioner sau asistent vanzari – de cate ori nu vi s-a intamplat ca intr-un magazin sa intrebati la receptie unde puteti gasi un produs si persoana de acolo sa se scarpine in cap si sa nu stie spre ce raion sa va indrume? Un robot nu va face asta, stiind absolut totul despre magazin, in cazul in care si informatiile sunt actualizate la zi.

Piloti de avioane – exista deja o mare parte de automatizare in aeronavele moderne. Ce e un pilot automat daca nu un robot? Un institut de stiinta si tehnologie din Coreea de Sud a realizat un robot umanoid, destinat pentru a zbura in conditii periculoase pentru oameni, cum ar fi zonele afectate de deversarile de la centrala nucleara Fukushima.

Cu siguranta tehnologia evolueaza, automatizarile si robotica ajung treptat sa castige din ce in ce mai mult teren, se pare ca acea perioada in care doar priveam la desenele animate Jetsons si vedeam roboti peste tot nu e la atat de departe pe cat credeam.

Adaugă la favorite legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *