Care este modul corect de a gandi despre problemele cu care se confrunta lumea? Pentru multi oameni, raspunsul la aceasta intrebare este, desigur, sa fim realisti. Cineva care lucreaza in industria energiilor regenerabile a spus ca e minunat ca unele inventii din acest domeniu chiar au capacitatea de a schimba lumea. Dar, oare aceste lucruri chiar vor face, intr-adevar, o diferenta? Oamenii vorbesc tot timpul despre viitor si lucruri uimitoare care nu au ajuns sa se materializeze nici pana in prezent.
Cele mai inocente critici sugereaza ca aceasta este o forma de tehno-utopism- un model de implinire a dorintelor-, dar care are o istorie lunga si jenanta. Sociologii sugereaza ca viziunea noastra asupra viitorului este inradacinata in evadare. De aceea, predictiile celor entuziasti apar in perioadele de recesiune economica sau in timpul tulburarilor politice.
O interpretare si mai sinistra sugereaza ca tehno-utopismul este un simptom al unei indispozitii profunde, care descrie convingerea noastra ca tehnologia rezolva toate probleme noastre. Mass-media ne spune ca traim intr-o lume lacoma, inegala, saraca si razboinica. Am devenit din ce in ce mai deconectati de realitate si ne bazam pe consum si ne „jefuim” padurile si oceanele. Confruntandu-ne cu aceste provocari enorme, astazi nu ne mai bazam pe instinctul nostru natural, ci ne lasam dirijati de marile corporatii care ne spun, in mod indirect ce trebuie sa facem. Asa am ajuns sa ne distrugem lumea.
Optimismul este rezolvarea
Insa, o rezolvare la aceasta problema de ordin mondial ar putea fi optimismul, care are o putere incredibila ce poate introduce schimbare. La urma urmei, daca scoatem in evidenta amenintarile cu care se confrunta omenirea nu inseamna niciun lucru bun. De exemplu, daca conduci masina si un pasager iti spune ca este un obstacol pe drum, vei lua masuri pentru a evita acel obstacol. Astfel, discutiile despre probleme lumii nu isi au rostul. Omenirea trebuie sa fie optimista si sa ia masuri de combatere a problemelor ce ne ataca rasa.