Introducere in Blogging – partea I

Ce inseamna blog?

Blog este o abreviere de la „weblog”, termen ce descrie un site web ce mentine o constanta in prezentarea unor evenimente, fapte, stiri etc. Blogurile au o gama larga de utilizatori de la personale la politice, de la bloguri de tech la bloguri cu tutoriale etc.

Multe bloguri se axeaza pe un singur topic sau cel putin pe un topic central cu ar fi de exemplu web design, intretinere, sport, tehnologie mobila. Multe din ele sunt mai mult selective, prezentand link-uri de tot tipul spre alte site-uri. Altele sunt mult mai personale cum ar fi jurnale, prezentarea vietii unui autor etc.

General vorbind (desi sunt cateva exceptii), blogurile tind sa aiba cateva lucruri in comun:

  • o sectiune principala de articole listate cronologic, cel mai nou sus. De multe ori, articolele sunt organizate in categorii.
  • o arhiva de articole vechi.
  • un mod in care oamenii pot lasa comentarii despre articole.
  • o lista de link-uri spre alte site-uri cu legatura, de multe ori numita blogroll.
  • unul sau mai multe feed-uri RSS, Atom sau RDF.

Unele bloguri pot sa aiba mult mai multe caracteristici.

Continutul unui blog

Continutul este motivul pentru care orice blog „traieste”. Magazinele online au liste de produse. Site-urile universitatilor contin informatii despre campusuri si facultati. Site-urile noi arata ultimele stiri. Pentru un blog personal, ai putea sa ai mai multe observatii, review-uri, opinii etc. Fara prea mult continut incarcat, sunt foarte putine motive pentru care cineva ar vizita un site si a doua oara.

Pe un blog, continutul consta in articole (numite generic posturi) pe care un autor le scrie. Da, unele bloguri pot avea mai multi autori, fiecare scriindu-si propriile articole. De obicei, autorii blogurilor isi compun articolele intr-un editor online, inclus intr-un sistem de blogging. Unele sisteme de blogging au abilitatea de a folosi clienti separati weblog ce permit autorilor sa scrie articole offline si sa le incarce mai tarziu.

Adaugă la favorite legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *