Ingrijirea unui vin vechi

Vin rosu vechiDaca ai primit o sticla de vin rosu vechi de la cineva si planuiesti sa-l bei in curand, lasa-l in picioare pentru a lasa sedimentul sa se aseze la fund, iar vinul sa-si redobandeasca echilibrul. Varsta vinulu determina cat de mult ar trebui sa dureze acest proces. Un vin rosu de 20 de ani ar trebui sa-si recupereze echilibrul intr-o saptamana sau doua de la aparitie, in timp ce un vin vechi de 30 de ani ar trebui sa necesita pana la o luna. Pentru un vin rosu care este mai vechi de 40 de ani, este o idee buna sa lasi sticla sa stea in liniste de la 4 la 6 saptamani, sau pana vinul devine perfect limpede.

De fapt, nici un vin vechi nu ar trebui sa fie deschis pana nu este foarte limpede si sedimentul s-a asezat complet. Pentru a verifica claritatea vinului, aprinde o lanterna de intensitate inalta prin sticla. Este foarte recomandat sa iti cumperi vinuri vechi de vinoteca.

Din cauza ca vinul se aseaza de sus in jos, iti sugerez sa verifici claritatea la diferite nivele. Un vin care arata perfect limpede la umar, ar putea avea sedimente suspendate in treimea joasa a sticlei. Cu timpul, aceasta va cadea din nou, si vinul va ramane limpede.

Decantarea vinului rosu

De multe ori iti recomand sa decantezi un vin vechi fiindca iti permite sa torni vinul clar, lasand sedimentul la fundul sticlei.

Decantarea vinului vechi este o abilitate usor dobandita prin experienta, dar tehnica fundamentala este sa mentii o lumina sub gatul sau umarul sticlei, sa vezi vinul cum curge prin gat, oprindu-te cand incepi sa vezi sedimentul. Acum avem lanterne pentru acest lucru, insa pe vremuri, o lumanare era lumina de alegere.

Atunci cand este posibil, este o buna idee sa pui un vin vechi in picioare inainte sa il deschizi si sa-l decantezi. Daca nu este posibil sa faci acest lucru, iar vinul a stat in pivnita, scoate-l din locul sau cu atentie.

Apoi ai doua alegere. Poti roti sticla din orizontal sau vertical treptat, pentru ca sedimentul sa fie cat mai putin posibil deranjat. Sau poti pastra sticla orizontal si sa torni din aceasta pozitie.

Ar trebui ca vinul rosu vechi sa respire?

Unii iubitori de Burgund, se contrazic ca vinul rosul Burgund este prea fragil pentru a respira, si nici nu ar trebui macar sa fie decantat. Bautorii de vin Nebbiolo experimentati pe de alta parte, recomanda cel putin o ora sau doua de decantare pentru cea mai buna calitate, bine stocat, Barolos si Barbarescos de 30 de ani vechime.

Vechile Bordeaux, Cabernet, Tempranillos si Rhones ar trebui de cele mai multe ori sa fie decantate, si de multe ori beneficiaza de asemenea de la respiratie. Dar in deciderea cat de repede sa fie decantat, ghidad de experientele din trecut, mai mult decat toate aceste lucruri, te face sa te simti confortabil.

Adaugă la favorite legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *