Ministerul Educatiei a anuntat pe site-ul oficial ca evaluarea competentelor fundamentale de la finalul clasei a II-a este stabilita sa inceapa pe 18 mai cu prima proba, care este dupa cum ne-am obisnuit, la limba romana, proba scrisa, proba orala de citit urmand sa se desfasore pe 19 mai. Teste clasa 2 se mai dau si pe 20 mai, cand va avea loc cea mai indragita proba dintre toate, pe care toti elevii o asteapta, cea la matematica. Elevii care apartin de o minoritate nationala vor sustine proba scrisa la limba materna pe data de 21 mai, iar cea la citit pe 22 mai. Evaluarile pentru clasa a IV-a vor incepe pe 26 mai, cand are loc proba la limba romana, fiind urmata de cea la matematica pe 27 mai. Pe 28 mai va avea loc proba la limba materna pentru elevii care apartin unei minoritati nationale. Elevii de clasa a VI-a vor sustine proba la limba si comunicare si matematica pe 2, si respectiv, 3 iunie.
Testele create pentru clasa a II-a vor evalua competentele de producere a unor mesaje scrise, receptarea mesajelor citite, precum si a competentelor de matematica. Testele pentru clasa a IV-a doresc sa evalueze competentele de intelegere a textului scris in limba romana si a gradului de rezolvare a exercitiilor matematice. Toate aceste trebuie sa aiba un grad de dificultate mediu, iar timpul de rezolvare este de 30 de minute pentru clasa a II-a si 60 pentru clasele a IV-a si a VI-a, urmand sa se desfasoare pe parcursul orelor de curs. Pentru a vedea simulari ale acestori teste, puteti accesa situri precum e-istet.ro. Aceste teste sunt foarte utile deoarece prezinta o experienta similara cu cea prezenta la evaluarile nationale, fiind realizate de catre profesori autori de manuale scolare, deci apropiate de programa scolara. As recomanda folosirea unui astfel de sit si pentru ca este mai ieftin, decat sa cheltuiti destul de multi bani pe meditatii.
Rezultatele care se obtin in urma acestor testari de evaluare nationala nu se trec nici in catalog si nici nu sunt facute publice, avand doar simplul rol de a verifica stadiul competentelor elevilor, incercand sa se analizeze unde se afla problema, daca aceasta exista.