Depresia in jurul lumii

Depresia este una dintre cele mai cunoscute tulburari contemporane, mai ales din cauza faptului ca cifra celor diagnosticati cu ea este in continua crestere: la nivel mondial, in jur de 300 de milioane de oameni sunt depresivi, in fruntea clasamentului aflandu-se locuitorii Statelor Unite, urmati de ucrainiei, francezi, olandezi si columbieni. Procentul persoanelor depresive din Statele Unite este de aproape 10%, in timp ce toate celelalte tari enumerate au un procent de peste 6,8%.

In lista tarilor cu cei mai multi oameni diagnosticati cu depresie se mai afla si Liban, Belgia, Spania, Mexic si Italia. Este interesant faptul ca din acest top10 realizat de cercetatori, sase dintre ele sunt printre cele mai dezvoltate din lume, in timp ce restul se afla in curs de dezvoltare, lor alaturandu-se si India.

La polul opus se afla tarile continentului negru. Cu exceptia Libanului, care se afla in top 10, si a altor trei state (Egipt si Tunisia, aflate in zone de conflict, dar si Maroc), toate celalalte tari de aici au inscris cele mai mici procente ale diagnosticarii cu depresie. Acest lucru se poate datora in parte, lipsei de informare unora dintre locuitori. Pe de alta parte, sa nu uitam ca acest concept al tulburarii depresive nu era prea bine cunoscuta in Romania inainte de Revolutia decembrista. Dupa acest eveniment, treptat, numarul romanilor cu depresie a crescut tot mai mult. Oare ce nu stii nu te poate afecta la fel de mult?

Totusi, potrivit unui studiu, se pare ca persoanele de culoare, pe langa multe alte avantaje pe care le au, au si tendita sa fie mai putin afectati de depresie. Studiul a fost efectuat in Statele Unite si s-a descoperit ca, in ciuda faptului ca fusesera chestionati mai multe persoane de culoare, atat afro-americani, cat si cu descendenta din Caraibe, decat albi, acestia din urma aveau cele mai mari rate ale depresiei, in timp ce populatia de culoare avea procente mult mai mici, in ciuda faptului ca traiau in medii sociale similare sau chiar mai rele.

Adaugă la favorite legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *