Depreciere record pentru leu in prima luna din 2014. 4 ani au trecut de cand leul nu a mai inregistrat o depreciere de 1,6% fata de euro pe pietele financiare in prima parte a lunii ianuarie – mai precis pana pe 27. Potrivit unei analize a casei de brokeraj romanesti, Equity Invest, leul s-a depreciat pe pietele financiare in doua etape, etape despre care vom discuta in randurile de mai jos.
Prima etapa a facut ca in cam o saptamana leul sa scada cu aproape 0.7% fata de euro pe pietele financiare. Depreciarea s-a realizat din cauza cresterii aversiunii fata de riscul implicat de investitiile in zonele emergente.Monedele din regiune ca leul, forintul, zlotul si coroana ceha au avut de suferit de pe urma intrarii masive a investitorilor la cumparare pe dolarul american.
SUA a continuat masurile de contractie monetara astfel incat capitalurile speculative si-au facut iesirea din zona emergenta. In conditiile in care dolarul ofera avantaje ca riscuri mici si randamente in crestere, investitiile in monedele regionale nu mai prezinta interes, riscurile fiind prea mari. Pe langa leu au mai avut de suferit zlotul si coroana ceha, monede ce au inregistrat deprecieri de 0,6% si forintul cu depreciere de 1,1%.
A doua etapa a deprecierii tine de masurile adoptate de BNR. Equity Invest ne aminteste de faptul ca in primavara anului 2013, guvernatorul BNR anunta ca Romania va intra intr-un ciclu prin care se va reduce dobanda de politica monetara. In acelasi an, dobanda de referinta a fost redusa la 5% (5 iulie) iar anul a fost incheiat cu 4%.
Situatia leului depinde astfel atat de masurile BNR, cat si de rezultatele de pe piata americana a muncii. In ianuarie BNR a redus din nou dobanda cheie pana la 3,75%. Mai mult decat atat, a scazut ratele rezervelor minime obligatorii, lucru la care nu se astepta nimeni. Surplusul de lichiditati de pe piata a crescut si el in urma eliberarii catre banci a 4 miliarde lei.
Scaderea leului a fost plafonata multumita rezultatelor slabe inregistrate pe piata americana a muncii. Dolarul a scazut fata de euro iar monedele regionale au intrat din nou in atentia investitorilor.Totusi, situatia dolarului va pune in continuare presiune pe monedele regionale.