De ce tevile din cupru nu sunt o alegere comuna la instalatiile din apartamente?

La instalatiile termice din casa cel mai adesea alegem tevile din PPR, adica cele realizate din polipropilena. Au un invelis alb, sunt semi dure si vin cu un pret excelent incat sa fie prima alegere fata de alte variante. De calitate superioara sunt tevile din cupru. Acestea au insa si cateva dezavantaje care ii tine pe multi departe de o astfel de alegere, mai ales in spatii precum apartamente. Iata de ce.

Proprietatile materialelor acestor tevi

PPR pe scurt sau polipropilena face parte din categoria de plastice. Tevile din acest material sunt rigide si cu o rezistenta mare la temperature mari, prezinta o mare rezistenta chimica si de impact. In plus nu este toxica. Tevile de acest gen sunt usoare, transportate fara probleme.

Nici cuprul nu se lasa mai prejos si vine cu o serie de avantaje. Poate cel mai important de mentionat aici se refera la caracterul antibacterian. Nu permite formarea microbilor, astfel ca instalatia termica sau sanitara este sigura si asigura distribuirea apei de calitate.

Un minus este reprezentat de faptul ca trebuie izolate. Costurile ajung sa fie mai mari la montaj, cand sunt folosite tevile din cupru. Asta inseamna ca tevile din cupru au un mare randament termic, dar fara izolatie nu se va putea spune acelasi lucru. Daca tot aminteam de izolatie, nici cea fonica nu este de omis. Altfel spus, prin tevile din cupru se aude mult mai tare circuitul apei. In schimb, la cele din PPR nu exista aceasta problema, chiar si in lipsa izolarii.

De asemenea, ca aspect si impact estetic sunt deranjante la imbinari, unde au un aspect masiv. Mai ales in spatii mici precum apartamente unde compartimentarea este una complexa, dar spatii nu foarte generoase, instalatiile termice sau sanitare vor avea nevoie de un plan complex – mai multe imbinari, multiple taieri.

Alegerea, in functie de tipul de instalatie

Spre exemplu la instalatia de gaz este indicata mai degraba teava din cupru. Asta pentru ca rezistenta ei la presiuni mari este mai buna fata de orice alt tip de teava. In schimb, la instalatia termica a casei, in asociere cu radiatoare din aluminiu sau otel, tevile din PPR sunt mai usor de integrat.

Alegerea poate tine cont si de:

  • Durata de viata – de 50 de ani la PPR si pe viata la cele din cupru.
  • Locul de montaj, daca sunt ingropate sau la vedere.
  • Rezistenta la presiune, coroziune si temperaturi mari.
  • Riscul pe termen lung de a se forma microorganisme pe si in interiorul tevilor.

La Shop Einstal sunt usor de gasit tevi si fitinguri. Pentru cei inca nehotarati pot cere sfatul specialistului. Pot fi realizate de aici cumparaturi complexe, sisteme complete de incalzire sau pompare a apei. Tevile sunt doar o completare. Asadar cunoscand foarte bine gama de produse detinuta, cei de la Shop Einstal pot oferi ceva informatii relevante despre tipurile de tevi ce se vor potrivi.

Adaugă la favorite legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *