Motivul pentru care pielea de pe degete ni se increteste dupa ce facem baie este mult mai fascinant decat ne-am inchipui vreodata.
Pana in anul 1935, comunitatea oamenilor stiintifici a tribut faptul ca pielea se increteste din cauza apei, spunand ca apa determina ca pielea uscata sa se intinda iar tesutul de dedesuptul ei, nu. Cercetarile recent realizate au dezvoluit faptul ca sistemul nervos este responsabil pentru transformarea pielii sub influenta umiditatii excesive. Se pare ca, creierul nostru este programat pentru a declansa acest gest al pielii, de a se increti in astfel de situatii, functionand in avantajul nostru atunci cand dorim sa punem manca pe ceva umed.
Pielea incretita ofera oamenilor un control mai bun asupra obiectelor, iar acest lucru a venit in avantajul stramosilor nostri de a smulge plante umeede din pamant, atunci cand erau in cautare de hrana. De asemenea, oamenii de stiinta sustin ca acestia ar fi beneficiat de un echilibru sporit atunci cand se aflau intr-un mediu umed si alunecos.
Cercetatorii au crezut ca incretirea pielii de pe degete ar fi, de fapt, o umflare a stratului superior al pielii in urma sederii in apa. Potrivit unor noi cercetari, pliurile cutanate apar pe piele ca urmare a ingustarii vaselor de sange, iar acest proces este controlat de sistemul nervos autonom, cel care este responsabil de gestionarea respiratiei si a ritmului cardiac. Este dovedit stiintific faptul ca, acum, obiectele umede sunt mult mai usor de prins cu degetele care nu sunt netede si prezinta incretituri.
O alta intrebare este de ce nu avem degetele incretite tot timpul, ci doar atunci cand le tinem in apa. Cercetatorii afirma ca acest lucru se datoreaza faptului ca incretirea degetelor are si un cost: duce la reducerea sensibilitatii.
Oamenii cred ca degetele se incretesc deoarece absorb apa si se umfla, producand astfel schimbarile vizibile ochiului liber. Acest lucru a fost infirmat insa de studii care au aratat ca efectul de incretire dispare atunci cand nervii din degete sunt sectionati.