De ce mirosul ne trezeste amintiri?

Mergi undeva sau probabil ca stai intr-o cafenea si brusc simti un miros pe care nu l-ai mai simtit de foarte mult timp. Imediat, esti transportat catre o anumita perioada a vietii tale, si poate ca amintirile- probabil uitate- iti revin in minte. Dar, de ce se intampla acest lucru?

Amintirile declansate de miros sunt cele mai puternice, comparativ cu cele generate de alti stimuli. Astfel, ori de cate ori iti amintesti o memorie declansata de miros, ceea ce se intampla de fapt este descris de experienta „amintirii autiobiografice evocate de miros”. Acest lucru se datoreaza faptului ca mirosul si memoria sunt legate in creier. Studiile au demonstrat deja ca amintirile declansate de miros sunt mult mai puternice decat cele declansate de imagini de exemplu. De asemenea, specialistii au mai adaugat faptul ca amintirile stimulate de miros sunt mai preponderente din copilarie. Deci, acesta este motivul pentru care mirosul de portocale iti aminteste de Craciunul din copilaria ta.

Ei bine, aceasta descoperire este extrem de interesanta din moment ce foarte multi adulti sunt adesea inhibati in ceea ce priveste amintirile din copilarie, ceea ce inseamna ca practic nu-si aduc aminte mai nimic inainte de adolescenta.

Iti amintesti senzatii, mai degraba decat fapte

Ori de cate ori te confrunti cu o amintire declansata de un miros, in mod normal iti amintesti senzatiile din trecut, mai degraba decat o prezentare detaliata a acelei memorii. Aceste amintiri sunt diferite de restul, deoarece mirosurile sunt prelucrate de catre „becul” olfactiv- care este conectat la amygdala si hipocampus- zone ale creierului ce sunt responsabile cu amintirile si emotiile.

In plus, amintirile care „miros” au legatura si cu alte lucruri care s-au petrecut in acelasi timp, evocand emotii. De exemplu, atunci cand simti parfumul pe care bunica ta il folosea ai un sentiment neclar din cauza ca fie aveai o bunica buna, fie era prea rea. De asemenea, odata cu mirosul parfumului exista sanse foarte mari sa iti aduci aminte si hainele pe care le purta, dar nu vei putea sa iti amintesti si lucrurile pe care le faceai atunci cand o vizitai.

Adaugă la favorite legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *