Bateriile auto au, de regula, o durata de viața mult mai mica decat alte piese ale masinii. Este motivul pentru care la un moment dat in viata automobilului tau, trebuie sa intri intr-un magazin de piese auto si sa cumperi o baterie noua. Nu este ieftina si cu siguranta nu este usor de cumparat. Daca urmezi cativa pasi simpli insa, poti face o achizitie cel putin inteligenta.
Care sunt criteriile care conteaza la alegerea unei baterii auto?
De multe ori, pretul este un indice excelent pentru calitate. O baterie scumpa va fi de o calitate mai buna in timp ce una ieftina poate sa dea de gandit. Evident, nu este elementul princpal, asadar trebuie sa ai in vedere si alte elemente:
- Amperajul. Notat cu Ah in specificatiile bateriei, este extrme de important, deoarece este cel care decide cati consumatori vei folosi. Asigura-te ca amperajul bateriei pe care o cumperi respeta indicatiile din manualul automobilului si ca nu are o capacitate prea mica sau una foarte mare.
- Marca. Desi denumirea producatoruluui nu ar trebui sa conteze prea mult, conteaza. Este bine sa optezi pentru producatori cu renume, precum Varta, Bosch, Banner sau Exide.
- Dimensiunile. Este neplacut sa alegi o baterie auto si sa realizezi ca nu incape in automobilul tau. Dimensiunile sunt specificate in manual, asadar trebuie sa le acorzi o atentie sporita.
- Pozitia bornelor. Este un alt element important, pe care il poti descoperi analizand bateria originala. De asemenea, conteaza si modul de fixare, care trebuie sa fie unul cat mai simplu.
Greseli pe care sa nu le faci !
Intotdeauna acorda o atentie uriasa amperajului si niciodata nu cumpara baterii cu o capacitate mai mica decat cea recomandata. De asemenea, niciodata nu pleca la drum fara a face verificarea tehnica a bateriei dupa ce ai montat-o si nu intra in contact direct cu electrolitii din interiorul bateriei. Acestia sunt din acid sulfuric si pot provoca daune serioase in ceea ce priveste integritatea ta corporala.
Daca iti doresti ca bateria sa aiba o durata de viata mai mare, evita sa opresti motorul mai des decat este nevoie, opreste toti consumatorii atunci cand masina nu functioneaza si verifica din cand in cand tensiunea din acumulator. Aceasta trebuie sa fie de minim 12.5 V.