Culorile acrilice si culorile in ulei

Doresti sa inveti sa pictezi? Abia astepti sa pictezi numeroase opere de arta insa sti foarte putine lucruri despre vopsele? Pentru a descoperi ce tip ce vopsea ti se potriveste cel mai bine trebuie sa raspunzi la cateva intrebari.

  1. Lucrezi incet sau repede?

Avantajul culorilor acrilice este acela ca pot fi aplicate pe orice tip de suport. Acest lucru face din culorile acrilice un mediu excelent pentru incepatori. Poti picta pe orice de la hartie, carton, carton panzat la panza si alte suporturi. Trebuie sa tineti cont doar de faptul ca acest tip de culori se usuca foarte repede. Pentru a contracara acest efect folositi un mediu acrilic de intarziere sau o paleta uda pentru a pastra vopseaua umeda.

Culorile in ulei stau umede pentru o perioada mai lunga de timp, ceea ce iti ofera flexibilitatea de a intrerupe lucrul atunci cand este nevoie. Datorita naturii corosive a uleiului va trebui sa lucrezi pe o panza prelucrata. Poti achizitiona panze pentru pictura date cu primer pentru a economisi timp.

  1. Preferi imbinarile subtile sau liniile dure?

Daca pictezi o compozitie mai grafica, culorile acrilice iti ofera posibilitatea obtinerii de linii si margini dure. Poti masca zone, lucrand repede peste ele si poti acoperi o forma ascutita cu un alt strat de vopsea. Culorile acrilice ajuta la obtinerea de nuante deschise. Datorita timpului mic de uscare, imbinarile de culori se obtin mai greu atunci cand se lucreaza cu culori acrilice.

Vopselele pe baza de ulei sunt ideale pentru obtinerea de imbinari de culori, datorita uscarii incete. Acestea sunt in schimb nepotrivite pentru trasarea liniilor dure. Pentru delimitarea stricta a culorilor va trebui sa asteptati intai ca acestea sa se usuce pentru a nu le amestea din greseala.

  1. Variatia de culoare

Culoarea vopselelor acrilice nu se va sterge in timp. Acestea isi vor pastra intensitatea pentru o vreme foarte indelungata, in timp ce picturile in culori in ulei vor prinde o stralucire subtila datorita uleiului care se ingalbeneste odata cu trecerea timplui. In schimb, culorile acrilice isi schimba culoarea cand se usuca. Acestea sunt mai deschise la culoare atunci cand sunt umede. Culorile in ulei raman neschimbate atunci cand sunt aplicate pe panza, insa dupa uscare, uleiul poate fi absorbit in panza ceea ce duce la matuirea anumitor zone, in timp ce zonele ce au inca ulei in vopsea vor ramane stralucitoare.

Adaugă la favorite legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *