Control, autocontrol, tine emotiile in frau

Trecem prin momente diferite. De la caz la caz emotiile uneori constructive, alteori care pun stapanire si iti schimba dispozitia si aptitudinile sunt normale. Insa intr-o limita. Fie ca asa esti tu, fie ca este o chestiune ce tine de stilul din familie sa fii emotiv din fire devine totusi problematic la o varsta. Sa ai reactii de copil in fata unui medic, sa nu poti sa vorbesti la propriu sunt deja aspecte care indica un semnal de alarma. Cum sa iti controlezi emotiile? Tine de o chestiune psihologica in primul rand. Ti se pare greu insa totul este trecator.

  1. Identifica cauza. Nu, nu este o investigatie FBI insa de vreme ce constientizezi ce se intampla, care este cauza vei putea cel putin partial sa studiezi problema si fie sa te feresti fie sa te confrunti cu ea.
  2. Totul trece. Exista o intreaga filozofie despre ce inseamna sa fii echilibrat in viata. Chiar si cand totul este bine asta va trece. Ori cand te confrunti cu situatii ce iti provoaca emotii si asta va trece. Si unde mai pui ca unele cazuri sunt cele pe care le-ai savura indelung insa emotiile parca te transforma, te impietresc.
  3. Optimismul. Pe principiul ce e rau va fi si bine uita-te la partea plina a paharului. Ok, trebuie sa vorbesti in fata unui public. Ai emotii. Dar cel putin ai ajuns pana aici. Cel putin vei fi recunoscut/a pentru asta.
  4. Ofera timp si cauat ce e bun din tine. Sutn exercitii simple care sa te ajute. Vezi in filme insa asta arata realitatea: sa vorbesti in oglinda. Sau pur si simplu, tu cu tine, in gand. Pune stop si gandeste-te ca nu trebuie sa actionezi sub influenta unei stari emotionale in defavoarea ta. Gandeste-te ca esti un om cu stapanire de sine. Unii se si gandesc la un plan B, cum sa reactioneze sau cum sa se scuze. E bine si asa.

Ori cand lucrurile nu merg terapia este sfanta. Este poate si o lipsa de incredere in tine ceea ce te tine captiv in lumea emotiilor.

Adaugă la favorite legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *