Autoturismul proprietate personala a devenit o necesitate absoluta in zilele noastre. Ne ajuta, in principiu, sa ne deplasam de la punctul A in punctul B, pentru a ne indeplini obiectivele. Cum a cumpara o masina noua nu este ceva ce isi poate permite oricine, de cele mai multe ori se alege varianta unui autoturism second hand. In continuare va ofer cateva recomandari personale despre cum trebuie facute cateva verificari simple ale unei masini second hand. Ordinea este una aleatorie, prioritizati punctele dupa cum doriti.
1. Verifica anvelopele. Un set nou de cauciucuri este destul de costisitor, astfel va trebui sa verifici daca nu sunt prea uzate, daca nu au umflaturi sau alte semne ce pot afecta siguranta in deplasare. Uzura mai mare pe interiorul sau exteriorul anvelopelor indica de asemenea probleme la directie sau o presiune necorespunzatoare.
2. Deschide portbagajul. Acesta trebuie sa fie suficient de incapator pentru nevoile tale, insa va trebui sa contina si roata de rezerva, cheie de roti, cric si alte scule necesare pentru eventuale reparatii ce te pot prinde pe drum.
3. Controleaza cartea tehnica. Mai ales in cazul in care cumperi o masina din strainatate, samsarii pot incerca sa te pacaleasca cu privire la reviziile efectuate, la numarul de kilometri ai masinii. Daca are insa o carte tehnica – sau carte service – acolo poti vedea exact toate detaliile.
4. Verifica parbrizul, luneta si geamurile. In acelasi caz in care masina pe care o cumperi este recent adusa din strainatate, va trebui sa o inscrii si sa o duci la RAR. Acolo vei fi respins daca parbrizul, luneta sau geamurile sunt sparte sau au fisuri vizibile.
5. Incearca pozitia in scaunul soferului si fa un test-drive. Vei vedea cat de confortabil te simti si vei avea ocazia sa vezi si cum se comporta masina la drum. Daca te pricepi, vei sesiza si eventuale batai la motor, sistemul de directie sau altele, in caz contrar cere ajutorul cuiva priceput pentru o recomandare.
6. Din nou cere ajutorul unui mecanic sau altei persoane care se pricepe la masini, daca vrei sa verifici ce se afla sub capota masinii. Mici semne precum ulei improscat pe motor, rugina sau alte detalii poate ca tie nu ti se par importante, insa un mecanic le poate identifica si poate sa iti spuna ca masina pe care urmeaza sa o cumperi are unele probleme.
Urmeaza toate aceste sfaturi, eventual mai cauta si altele. Nu ma declar eu cel mai priceput in domeniul auto, dar mai bine sa fii in cunostinta de cauza decat sa cumperi o masina de la un samsar care iti spune ca „a condus-o o batranica, duminica, doar ca sa isi faca mici cumparaturi”.