Pictura lui Leonardo da Vinci, Mona Lisa, este captivanta, mai ales atunci cand ii privim zambetul faimos ce a surprins lumea inca de acum 500 de ani. Iar, aceasta capodopera a fost studiata extrem de mult de-a lungul timpului, insa nu exista prea multe rezultate. De exemplu, cine a fost Mona Lisa? Ce inseamna, de fapt, zambetul sau captivant? Si, de ce da Vinci a lasat atat de multe semne de intrebare si mistere in spatele operelor sale? Cu toate ca aceste intrebari vor ramane invaluite in mister pentru mult timp, oamenii de stiinta au reusit sa descopere un alt mister al capodoperei, acest fiind unul „ascuns la vedere”.
Asadar, oamenii de stiinta au descoperit ca in cadrul pigmentului utilizat pentru realizarea parului si fetei Mona Lisei, exista dovezi care arata ca aceasta pictura nu a trebuit sa iasa asa initial. Prima Mona Lisa arata destul de diferit, cu toate ca motivele inca sunt necunoscute, si a fost pictata din nou. Poate ca da Vinci era nemultumit in ceea ce priveste prima sa lucrare, sau poate ca a pictat-o pe cea recenta peste pictura veche din mai multe motive. Sau, pur si simplu poate a ramas fara material pe care sa picteze. Indiferent care ar fi motivul, oamenii de stiinta chiar incearca sa descopere misterul care o invaluie pe Mona Lisa de atatea secole.
Misterele picturii Mona Lisa
De-a lungul a celor 500 de ani au luat nastere diferite povesti care incearca sa explice misterul ce inconjoara celebra pictura. De exemplu, au existat zvonuri care sustineau ca zambetul nu a fost realizat cu adevarat de catre da Vinci, ci a fost adaugat ulterior de catre un student de-al sau.
Mona Lisa se gaseste la Muzeul Luvru din Paris si este una din cele mai frumoase capodopere din lume, atragand milioane de turisti anual. Conform paginii oficiale a Luvrului, se pare ca pictura celebra a fost realizata in Florenta intre anii 1503-1506 si o prezinta pe Lisa Gherardini, nevasta negustorului de produse textile Francesco del Giocondo. Evident, istoria acestei picturi este una plina de mistere si secrete, deoarece nu se stie cine ar fi comandat realizarea tabloului in primul rand, si nici care sunt toate secretele ascunse de da Vinci in celebra pictura.