Cu totii stim ca atunci cand suntem suparati sau tristi, shopping-ul poate fi o solutie ideala de a trata astfel de stari. De asemenea, o multime de specialisti sustin ca shopping-ul ar putea fi o terapie de recuperare, intarind starea psihica si mentala a pacientului.
De foarte multe ori, atunci cand ne simtim tristi, dorim sa schimbam ceva la noi, sa ne imbunatatim si sa dam dovada ca putem sa fim altcineva, o varianta imbunatatita a noastra. Pentru cei mai multi dintre noi, schimbarea vine din interior, iar pentru ca acest lucru chiar sa se produca cu adevarat, oamenii incep de la exterior si, ce optiune mai buna de schimbare exista, decat shopping-ul?
Cine apeleaza la terapia prin shopping?
Asa cum era de asteptat, femile sunt cele care apeleaza la aceasta metoda de „terapie” mult mai frecvent decat barbatii, fiind o cale prin care pot trece mai usor peste o despartire sau alta dezamagire din viata. Astfel, femeile vad in shopping o cale de relaxare dupa o perioada plina de stres si, desi pare a fi greu de crezut, psihologii sustin ca terapia prin shopping chiar functioneaza. In general, atunci cand o persoana sufera de depresie, aceasta apeleaza la diferite forme de relaxare. Dar, pentru ca depresia si tristetea sunt asociate cu lipsa de control a propriei persoane, terapia prin shopping ofera pacientului iluzia ca detine control asupra propriei sale vieti. Astfel, cel ranit traieste cu impresia ca este capabil sa isi controleze fiecare aspect din viata si sa-si ofere o bucurie, chiar si pe termen scurt. Insa, odata ce efectul terapiei prin shopping dispare, tristetea isi face din nou loc, aceasta fiind insotita, de cele mai multe ori, de un sentiment de vina.
Cu toate acestea, shopping-ul este o actiune de socializare, care creste starea de spirit a oamenilor, contribuind la imbunatatiriea imaginii de sine. Astfel, aceasta forma de terapie- putin mai ciudata, ce-i drept- chiar este utila, imbunatatind starea mentala a pacientilor ce sufera de depresie sau tristete.