Cele mai inalte cladiri din oras pot provoca unele dintre cele mai neplacute senzatii cetatenilor, astfel incat privitul de jos in sus la un bloc turn poate cauza de cele mai multe ori ameteli, palpitatii ale inimii sau senzatii de voma.
Teama de a privi un bloc turn se leaga cu teama de a cadea, astfel incat cele mai multe persoane cand se uita la o astfel de constructie se imagineaza imediat ca ar fi deasupra constructiei si automat se vad in cadere libera. Impreuna cu zgomotele puternice, senzatiile de ameteli sunt unele dintre cele mai innascute temeri in randul populatiei, deoarece reprezinta un instinct primar care se regaseste si in randul animalelor, nu doar al oamenilor.
Ce nu fac cei care sufera de acrofobie?
Cei cu frica de inaltime nu se aventureaza niciodata in a zbura cu avionul, in a urca intr-o cladire inalta din sticla, in a merge cu liftul, intrucat senzatia de transpiratie si ameteala persista pe parcursul actiunii, iar creierul uman este construit sa se apere de astfel de actiuni. Acrofobia, cum este denumita de oamenii de stiinta, de cele mai multe ori afecteaza activitatile de zi cu zi ale persoanelor care sufera de acest sindrom, incat multe dintre ele nu urca scarile pentru a face transferul de documente dintre compartimente, alegand sa plaseze responsabilitatea altei persoane. Din acest motiv, multe persoane nu se incumeta sa practice sporturi la munte, intrucat teama de a urca pe munte supune corpul uman unor stari de tensiune si de control emotional puternic.
Teana de a cadea se bazeaza de cele mai multe ori si pe semnele vizuale pe care persoanele le experimenteaza, astfel incat cortexul vizual devine supraincarcat cu imagini vizuale si poate duce la confuzii. In cazul celor suferinzi de acrofobie, tratamentele sunt cele traditionale pentru starile de anxietate, dar si antidepresivele, precum si un tratament psihologic.