- Greutatea difera de la planeta la planeta
Fiecare planeta are propria sa forta gravitationala. De exemplu un astronaut care cantareste 75 de kilograme pe Terra, cantareste doar 28 de kilograme pe Marte, dar 177 kg pe Jupiter.
- Traversarea Caii Lactee poate dura o vesnicie
Calea Lactee are peste 200 miliarde stele si destul praf cosmic si gaze pentru a face alte miliarde. Mai mult de jumatate dintre stele sunt mai batrane cu 4.5 miliarde ani mai batrane decat Soarele nostru. Galaxia din care facem parte este extreme de vasta. Daca am calatorii cu viteza luminii, am avea nevoie de aproximativ 100.000 de ani ca sa traversam intreaba galaxie.
- Cand privim cerul, vedem trecutul
Noaptea cand privim cerul in toata splendoarea sa avem senzatia ca vedem stelele. De fapt, vedem lumina lor care vine de la zeci de mii se ani lumina sau poate si mai mult. Acele stele pot nici sa nu existe, dar noi inca le mai vedem lumina.
- Mercur este o planeta rece
Chiar daca este cea mai apropiata planeta de Soare, pe Mercur se inregistreaza si temperature de -280 de grade Celsius. Acest fapt este posibil deoarece Mercur nu are deloc atmosfera si astfel caldura nu poate fi retinuta. Pe de alta partea cea mai fierbinte planeta este Venus, care are o atmosfera subtire care acopera suprafata planetei, tinand temperatura la o medie de 462 grade Celsius.
Pana la urma nu conteaza pozitia unei planete fata de steaua sa pentru a sustine viata, ci calitatea atmosferei sale.
- Furtuna care dureaza de secole
Pe Jupiter furtunile pot dura zeci de ani sau chiar secole. De exemplu, Marea Pata Rosie este identificata cu o furtuna care a tinut peste 300 de ani. Furtuna are ca lungime peste 20.000 de kilometrii si 12.00 de km latime, iar viteza vantului este de pana la 680 km/h.