Sursa: assets.babycenter.com
Bebelusii sunt intr-o continua crestere si dezvoltare, la fel cum au nevoie de somn, de mancare si de ingrijire corespunzatoare din partea parintilor. Daca esti parinte sau in viitorul apropiat vei deveni unul, trebuie sa stii ca prima luna de viata a copilului este extrem de importanta pentru ambele parti.
Cele 13 tabieturi de somn ale bebelusului tau
La o luna de zile copilul incepe sa invete diferentele dintre zi si noapte si necesita cat mai multa ingrijire, fara a fi privat de somn. Afla ce trebuie sa stii in prima luna despre obiceiurile de somn ale bebelusului tau.
- Bebelusul incepe sa doarma in reprize mai lungi. Poate te ingrijorezi de faptul ca somnul va fi necesar pentru lunile urmatoare, insa, din fericire, primele saptamani de somn sunt extrem de importante.
Daca bebelusul tau doarme linistit, atunci si tu te vei bucura de un somn placut. Nu va fi un somn de o zi intreaga sau de o noapte plina, ci bebelusul va dormi in reprize de pana la 5 sau 6 ore.
- Bebelusul va necesita mai putina lumina in timpul somnului. Ciclurile de somn ale copilului sunt mai scurte decat ale unui adult si de regula, bebelusii petrec o multime de timp in ipostaza de miscare rapida a ochilor in timpul somnului. Acest lucru inseamna ca el va adormi foarte usor si se va trezi cu aceeasi usurinta.
Pe parcursul urmatoarelor saptamani de la nastere, copilul va incepe sa doarma mai putin in timpul zilei si va profita de un somn mai adanc in timpul noptii, ceea ce inseamna ca trebuie sa fie nopti mult mai placute si pentru tine ca parinte.
- Copilul la o luna de zile iti va arata cand ii este somn. In cazul in care bebelusul devine obosit, se va lupta sa adoarma, si te va face sa fii constient de comportamentul in care este somnoros. Trebuie sa ai in vedere aceste semnale: se freaza la ochi, plange sau tipa usor, se uita cu ochii in gol sau se tinteste spre obiectele aflate in miscare.
- Copilul invata treptat diferenta intre zi si noapte. Un bebelus de o luna incepe sa isi dea seama de modul in care se comuta luminile atunci cand ii dai mancare, il schimbi sau il invelesti pentru somn. El va receptiona umbrele atunci cand in camera este intuneric.
- Vei putea sa stabilesti rata somnului foarte bine. Pe parcursul acestor prime saptamani, copilul va incerca sa adorarma pe cont propriu. Atunci cand este somnoros este bine sa il puneti jos, intr-un patut sau pe patul vostru, si sa il invatati sa adoarma si fara un altfel de ajutor.
Rutina este importanta si in acest caz, asa ca bebelusul se va lipi de ceva care ii va oferi confort. Poti opta si pentru un patut bebe la promotie in care sa isi faca tabieturile.
- Scutecele il vor ajuta sa doarma mai bine. Acest aspect este similar cu locuinta din uter si ofera un confort in plus. Daca adormi bebelusul, atunci cea mai buna modalitate de a-l incuraja este sa ii schimbi scutecul.
- Pune bebelusul pe pozitia de spate pentru a dormi cel mai bine. Pediatrii recomanda ca bebelusii sa doarma pe spate, incat pozitia coloanei sa fie mereu corecta si sa impiedicati si aparitia unor riscuri de sufocare si inec.
- Verificati daca patutul pentru bebelas indeplineste conditiile de siguranta actuale. Este important sa le asiguri copiilor un standard inalt de siguranta si confort, ceea ce inseamna ca trebuie sa optezi pentru o forma stabila de saltea.
- Evita punerea de jucarii in patutul copilului in timp ce acesta doarme. Trebuie sa te asiguri, ca si parinte, ca bebelusul este in siguranta in timpul noptii si fata sa nu se va atinge de alte obiecte decat bumbacul saltelei si al hainelor. Nu pune langa copil jucarii, perne in plus sau bare de protectie, pentru ca ii vei deranja somnul.
- Verifica alte elemente ale patutului pentru siguranta somnului. Este important ca oricare alt aspect de risc al patutului sa fie eliminat, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa fie obiecte ascutite, panglici, legaturi stranse, centuri si alte astfel de obiecte.
- Opteaza pentru o camera impartita decat pentru un pat impartit. Este utila si divizarea patului in timpul somnului, insa mai bine este recomandarea pediatrului care spune ca este mai bine sa se imparta camera cu bebelusul, decat patul. Desi se evita si riscul de sufocare, avantajul este unul mai mare: se poate bucura de tot spatiul propriului patut si poate dormi fara alte riscuri.
- Permite bebelusului sa se foiasca in timpul noptii. Este destul de greu sa il pastrezi pe copil nemiscat in timpul zilei, inca trebuie sa invete sa se calmeze si pe cont propriu. Cu exceptia cazului in care este bolnav sau ii este foame, copilul trebuie sa aiba propria rutina de somn.
- Jocul cu bebelusul in timpul noptii va face mai grea activitatea de a adormi pe cont propriu. Este important sa stii tabieturile bebelusului si sa eviti jocurile atunci cand este somnoros, incat sa deprinda ca este ora de somn pe timp de noapte.
Nu este niciodata prea usor sa devii parinte, insa rasplata va veni in cele din urma, incat trebuie sa incerci sa devii cel mai bun pentru copilul tau. Sper ca aceste sfaturi te vor ajuta in cresterea micutului tau si daca intampini alte tabieturi legate de somnul copilului, te astept cu un feedback.
Blogger: Ankez